wat houdt de pianoles in?

De lessen zijn individueel, waardoor we elke leerling “pianoles op maat” kunnen bieden, van het eerste begin tot op hoog niveau. Zo leren de jongste leerlingen vaak spelenderwijs, terwijl volwassenen vaak meer bewust en onderzoekend leren.

Naast solostukken, spelen de meeste leerlingen in de les regelmatig muziek voor vier handen samen met de docent. Wie al samen speelt met een andere muzikant –of dat nu een medepianist is, een bevriende violist, saxofonist of noem maar op– is van harte uitgenodigd zijn of haar duopartner naar de les mee te nemen.

Het plezier in muziek maken staat voorop. Dit plezier vind je in het “van binnenuit” ontdekken van de wereld van de muziek en in het spelen van de muziek waar jij van houdt. Ook het geleidelijk opgebouwde vakmanschap en inzicht geeft voldoening en zelfvertrouwen. Muziek maken nodigt je uit je fantasie en creativiteit te gebruiken en je pianistisch uit te drukken – of je nu improviseert en daarbij speels experimenteert met muzikale vormen, of beetje bij beetje jouw interpretatie van een mooi bekend stuk gestalte geeft. Bij muziek maken is je hele persoonlijkheid betrokken, je kunt je hier op allerlei vlakken in ontwikkelen.

Ondersteunend is er in de lessen ruim aandacht voor de speeltechniek. We willen iedere leerling vanaf het begin een goede technische basis laten leggen. Zo bouw je vaardigheden op waarmee je in de toekomst ook moeilijkere stukken zult kunnen spelen – en zo voorkom je dat je later verkeerde gewoontes hoeft af te leren!

In onze lessen is theorie nauw met de praktijk verbonden. Terwijl je (beter) piano leert spelen, raak je stap voor stap vertrouwd met muziektermen, muzieknotatie, genres en stijlen. Dit geeft je een mooie basis voor bewust, creatief en uiteindelijk zelfstandig muziek maken.